Προφίλ

Ο Αμπελουργικός Συνεταιρισμός Μεγάρων ιδρύθηκε το 1908 και είναι ο πρώτος συνεταιρισμός που συστήθηκε στην Ελλάδα. Το 1922 ιδρύεται το πρώτο Συνεταιριστικό Οινοποιείο στην Πάχη Μεγάρων στο οποίο γίνεται η παραλαβή, επεξεργασία και διακίνηση όλης της ντόπιας παραγωγής. Πολύ γρήγορα τα κρασιά των Μεγάρων γίνονται γνωστά όχι μονο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Από το λιμάνι της Πάχης φορτώνονται ξυλοβάρελα με χύμα κρασί για της αγορές της Ευρώπης κυρίως Γαλλία, Αγγλία και Γερμανία.

Ο αμπελώνας των Μεγάρων εκτείνεται από τους πρόποδες του όρους Γεράνεια και ανεβαίνει σε ένα υψόμετρο περίπου στα 350 μέτρα. Το μικροκλίμα και η γεωγραφική έκταση των αμπελώνων συντελούν στην ποιοτική διαμόρφωση και το χαρακτήρα των τοπικών κρασιών.
Την δεκαετία του 1960 με την εμφάνιση της φυλλοξέρας στους αμπελώνες, γίνονται μεγάλης έκτασης αναμπελώσεις και αναφύτευσης. Κύριες ποικιλίες που επικρατούν στην περιοχή ο γνωστός ροδίτης Μεγάρων και το Σαββατιανό από τα λευκά και το μαυρούδι (μανδηλαριά) από τα κόκκινα.


Την ίδια δεκαετία ο συνεταιρισμός «βγαίνει» πλέον επώνυμα στην αγορά με εμφιαλωμένα προϊόντα. Τα κρασιά “Γεράνεια” γίνονται πολύ γρήγορα αγαπητά από το κοινό.
Λαμβάνει μέρος σε διεθνείς διαγωνισμούς κρασιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό και καταφέρνει να αποσπάσει μεγάλες διακρίσεις:

  • Χρυσό μετάλλιο το 1988 στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
  • Αργυρό μετάλλιο το 1989 στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
  • Χάλκινο μετάλλιο το 1990 στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Το 1990 σταματά την λειτουργία του με σκοπό κατασκευή σύγχρονου οινοποιείου – εμφιαλωτηρίου στην ίδια θέση, στην Πάχη Μεγάρων. Τα τελευταία 5 χρόνια μετά από συντονισμένες προσπάθειες του συνεταιρισμού και των μελών συνεταίρων γίνονται προσπάθειες για καινούργια αναμπέλωση με ποικιλίες κατά κύριο λόγο γηγενής ελληνικές όπως το ασύρτικο το αγιωργήτικο κλπ, διότι πιστεύουμε στην ανάδειξη των γηγενών ποικιλιών.